Overgewicht en Eetstoornissen

 

Overgewicht en obesitas

 

Overgewicht en obesitas behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Het komt voor bij ongeveer 51% van de mannen en 42% van de vrouwen

Bij kinderen is bij 14,5% van de jongens en 17,5% van de meisjes sprake van overgewicht.

Overgewicht of obesitas kan berekend worden door de BMI (Body Mass Index)

De BMI is gebaseerd op de verhouding tussen lengte en gewicht en geeft een betrouwbare indicatie voor ondergewicht, overgewicht en obesitas.

Men spreekt van overgewicht als de BMI tussen de 25,9 en 29,9 ligt.

Van matige obesitas als de BMI tussen de 30,0 en de 34,9 ligt.

Van ernstige obesitas als de BMI tussen de 35 en de 39,9 ligt

Van morbide obesitas als de BMI boven de 40 ligt.

 

Het CIHB protocol(Cliëntgericht Integratief Hypnotherapeutisch Behandelprotocol)

 

Het CIHB voor mensen met overgewicht is ontwikkeld door Irene Heim.
Het is een protocol waarbij het probleem van het probleem centraal staat. Het werkelijke probleem is niet het overgewicht zelf ( dat is slechts het gevolg ) maar de reden waarom men te veel of te vet eet en te weinig beweegt.  Redenen zijn bijvoorbeeld; eten bij stressvolle momenten, verdriet, verveling, geen maat kunnen houden, de verleiding niet kunnen weerstaan of negatieve oordelen hebben over zichzelf. Door het protocol leer je op een positieve manier met bovenstaande factoren om te gaan. Zij leren onder andere negatieve gedachten over zichzelf om te buigen in positieve en heilzame gedachtes over zichzelf, oude gewoontes en emoties plaats te laten maken voor nieuwe gewoontes en emoties en om te gaan met de verleidingen van alledag. Dit heeft als gevolg dat men positief, gezond en evenwichtig in het leven staat en blijft staan waardoor men gewicht verliest.
Inmiddels zijn tientallen cliënten met overgewicht met succes behandeld.

 

Doelgroep
Voor iedereen die gezond en evenwichtig wil leven en gewicht wil verliezen.

 

Verloop therapie
Het protocol bestaat uit een intake- gesprek, zes sessies hypnotherapie en een evaluatiegesprek. Daarna is er twee jaar lang, vier keer per jaar een follow up sessie. Deze sessies zijn bedoeld om de gezonde en evenwichtige levensstijl te behouden.

 

 

Eetstoornissen

 

Binge Eating Disorder(eetbuistoornis)

Een veelvoorkomende eetstoornis is Binge Eating Disorder (BED, eetbuistoornis). Mensen met BED hebben regelmatig heftige eetbuien, waarin ze grote hoeveelheden (vaak calorierijk) voedsel tot zich nemen. Voor de eetbui voelt men zich vaak erg gespannen en kan men aan niets anders meer denken dan aan het eten. Na de eetbui is die spanning vaak verdwenen, maar voelt men zich schuldig. De schaamte hiervoor kan leiden tot meer psychische problemen en meer eetbuien

  

Boulimia Nervosa

betekent letterlijk ‘eetlust als een os door nerveuze oorzaken’. Deze naam klopt niet helemaal, omdat er sprake is van eetbuien die worden afgewisseld met perioden van (bijzonder) matig eten. Bovendien hoeft het niet zo te zijn dat iemand met boulimia een grote eetlust heeft voordat ze een eetbui krijgen. Het gaat om het eten, niet om het stillen van honger. De drang om te eten lijkt op een verslaving. Boulimia wordt dan ook wel eetverslaving genoemd. Tijdens een eetbui worden grote hoeveelheden eten naar binnen gewerkt en heeft men het gevoel de controle over het eetgedrag kwijt te zijn. De persoon in kwestie kan niet meer stoppen met eten. Na een eetbui proberen zij het eten zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Vaak gebeurt dit door zelf opgewekt braken en/of het gebruik van laxeermiddelen en/of plasmiddelen.

 

Anorexia Nervosa

Mensen met anorexia nervosa (magerzucht) hebben geen gebrek aan eetlust, maar proberen juist doelbewust probeert hun eetlust en hongergevoel te onderdrukken. De persoon in kwestie heeft een onweerstaanbare drang om af te vallen. Ze zijn er als het ware aan verslaafd en gaan ermee door, zelfs als zij al sterk vermagerd zijn.Het geeft hen houvast. Een gevoel van controle. En het gevoel ergens heel goed in te zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De therapeuten van Psychoadvies zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NBVH

© 2016 Psychoadvies. Alle rechten voorbehouden.