Hypnotherapie

Hypnotherapie is een van de oudste vormen van Psychotherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en hedendaagse technieken, zoals Regressie, Reïncarnatie, NLP, EMDR, RET, Imaginatie, Autogene training, Zelfhypnose, etc.

Wat is hypnose

Iedereen kent, zonder het te weten, uit eigen ervaring een trance, bijvoorbeeld:

  • Zo opgaan in een boek of film dat je iemand niet hoort binnen komen
  • Dagdromen, waardoor je zó in de innerlijke wereld bezig bent, dat de omgeving vervaagt.

Een dergelijke ervaring wordt een alledaagse of spontane trance genoemd. Hypnose is een soortgelijke trance-ervaring. Er kan in een hypnotische trance gemakkelijk contact worden gemaakt met het onderbewuste. Trance is een toestand van geconcentreerde aandacht waarbij je bewust met eigen gedachten bezig bent.

Veel van onze problemen zitten zo diep geworteld dat erover praten niet altijd voldoende oplost. Ze zitten dan als het ware ‘vast’ in het onbewuste deel van onze persoonlijkheid. Via hypnotherapie krijg je makkelijker toegang tot je eigen onbewuste waar je oorzaken kunt opsporen en direct oplossingen kunt vinden. Het onbewuste omvat onder meer het geheel aan ervaringen, die je individueel hebt opgedaan in het huidige leven en ook in voorgaande levens.
Door contact te maken met ons onbewuste kunnen we ervaringen herbeleven, verwerken en loslaten. We kunnen ons ook bewust worden van verdrongen herinneringen of onbewust gemaakte overtuigingen. Deze onverwerkte ervaringen en als gevolg van strategieën gecreëerde overtuigingen kunnen ervoor zorgen dat wij momenteel niet prettig functioneren.

Werken met trance kan een manier zijn om onbewuste koppelingen tussen hedendaags gedrag en belastende ervaringen in het verleden bewust te maken. Als wij weten waardoor bijvoorbeeld een probleem met eten is ontstaan, kan het probleem geleidelijk verdwijnen. Hierbij is het ook belangrijk dat in de momenten van de traumabeleving gevormde overtuigingen duidelijk worden. Deze kunnen omgebogen worden tot ondersteunende overtuigingen in plaats van afbrekende. Vastgehouden emoties kunnen worden losgelaten. Hierdoor ontstaat er ruimte om beter te functioneren en meer van het leven te genieten.

Een sessie hypnotherapie vindt plaats met gesloten ogen maar verder ben je volkomen ‘bij’: je kunt gewoon horen, praten en als je wilt je ogen openen en stoppen met de trance. Je bent alleen meer ontspannen waardoor je dichter bij jezelf kunt komen dan in een gesprekssituatie.

In principe kan hypnotherapie bij iedereen. Veel verschillende problemen kunnen worden behandeld met deze methode zoals pijnklachten, migraine, onzekerheid, innerlijke conflicten, angsten, depressiviteit, verslavingen, eetstoornissen, fobieën, perfectionisme, dwangmatig handelen, posttraumatische stressstoornis en burnout. Ook bij relatie- of gezinsproblematiek kan hypnotherapie helpen.

De therapeuten van Psychoadvies zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NBVH

© 2016 Psychoadvies. Alle rechten voorbehouden.