EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

 

De Amerikaanse psychologe Francine Shapiro ontwikkelde en beschreef in 1989 EMDR.

de EMDR EMDR is een techniek die toegepast wordt om de vastgelopen verwerking van traumatische  ervaringen(schokkende gebeurtenissen) weer op gang te brengen.Typisch voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt, of een beeld dat je ziet, de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer levendig terugbrengen. Inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Het idee is dat door het trauma de samenwerking tussen beide hersenhelften verbroken is.

Voor verwerking is het noodzakelijk dat de beide hersenhelften weer gaan samenwerken.

Met EMDR gebeurt dit door in een hele precieze procedure de huidige voorstelling van het trauma op te roepen, terwijl beide hersenhelften afwisselend gestimuleerd worden.

Dit gebeurt door de cliënt te vragen vinger bewegingen van de therapeut met de ogen te volgen of door in een koptelefoon afwisselend tikjes aan het rechter- en linker oor te laten horen of door afwisselend tikjes te geven aan de zijkanten van de linker- en rechter knie.

 

EMDR kan helpen bij:

 

Traumatische ervaringen

Angsten en fobieën

Rouwverwerking

Emotionele disbalans

Chronische pijn 

 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheden van EMDR en de resultaten hebben aangetoond dat EMDR succesvol is. Mensen zijn vaak na een aantal sessies weer in staat hun leven weer op te pakken. Klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.

 

 

 

 

   

 


 

 

 

 

De therapeuten van Psychoadvies zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NBVH

© 2016 Psychoadvies. Alle rechten voorbehouden.